Ciasto:
- 200 g maki pszennej,
- 150 g zimnego masła pokrojonego w plasterki,
- 3 łyżki cukru pudru.
Nadzienie:
- 100 g drobno pokrojonych migdałów,
- 50 g brązowego cukru,
- 900 g wydrylowanych moreli i pokrojonych na połówki,
- cukier puder do dekoracji.
Wykonanie:
Składniki ciasta łączymy i szybko zagniatamy. Zawijamy folią i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Po schłodzeniu wałkujemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak by uzyskać okrągły placek. Migdały mieszamy z brązowym cukrem i tak powstałą mieszanka posypujemy ciasto, pozostawiając około 4- centymetrowy puste brzegi. Na tej warstwie układamy morele i posypujemy je cukrem pudrem. Pozostawione wolne brzegi zawijamy, tak aby przykryć cześć owoców. Brzegi smarujemy roztrzepanym 1 żółtkiem. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu i wystudzeniu ponownie posypujemy cukrem pudrem.
Przepis z lipcowego nr miesięcznika Kuchnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz