JESIENNA SAŁATKA part 2
Składniki:
- 300 g dyni,
- 250 g mieszaki sałat (rukola, roszponka),
- 100 g suszonych pomidorów w oleju,
- 1 szalotka,
- 100 g szynki dojrzewającej- np parmeńskiej,
- olej z pestek winogron,
- 2 łyżki białego octu balsamicznego,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- sól,
- świeżo mielony pieprz.
Wykonanie:
Dynię kroimy w kostkę (mniej więcej 2 x 2 cm) i smażymy na oleju, aż się zrumieni, a następnie odsączamy na papierowym ręczniku. Pomidory i szynkę kroimy w paseczki, Sałatę myjemy i osuszamy, a następnie rozkładamy na talerzach.
W osobnym naczyniu (słoiczku) przygotowujemy sos- szalotkę kroimy w kostkę, ocet doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek i energicznie wstrząsamy.
Na sałacie układamy resztę składników i polewamy sosem.
(przepis z portalu http://kobieta.interia.pl/)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz