niedziela, 11 grudnia 2011

egzotyczny kurczak

Lekki powiew egzotyki w piękne i słoneczne popołudnie, jako propozycja na niedzielny obiad.

EGZOTYCZNY KURCZAK

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3-4 cm kawałek imbiru,
  • 1 brokuł,
  • pęczek zielonej cebulki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 marchewki,
  • mango,
  • olej z pestek winogron,
  • 4 łyżki ketchupu,
  • 2 łyżki białego octu balsamicznego,
  • 125 ml soku ananasowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • sól, świeżo mielony pieprz,
  • ew. kolendra.


Wykonanie:
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Imbir i czosnek obieramy, a następnie drobno kroimy. Różyczki brokułów blanszujemy we wrzątku przez ok. 5 min. Zieloną cebulkę siekamy, a paprykę i marchewkę kroimy w słupki. Mango kroimy na kawałki.
Olej rozgrzewamy na patelni i obsmażamy na nim mięso na złoty kolor. Zdejmujemy i doprawiamy mocno solą i pieprzem. Na patelni przesmażamy czosnek i imbir, następnie dodajemy paprykę, marchewkę, cebulkę oraz brokuły i smażymy przez ok. 3 minuty.
W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy: ketchup, ocet, sok ananasowy, sos sojowy i mąkę ziemniaczaną.
Mięso przekładamy do warzyw, dodajemy mango i zalewamy wcześniej przygotowanym sosem.
(modyfikacja przepisu z serwisu http://kobieta.interia.pl/)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...