EGZOTYCZNY KURCZAK
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 2 ząbki czosnku,
- 3-4 cm kawałek imbiru,
- 1 brokuł,
- pęczek zielonej cebulki,
- 1 czerwona papryka,
- 2 marchewki,
- mango,
- olej z pestek winogron,
- 4 łyżki ketchupu,
- 2 łyżki białego octu balsamicznego,
- 125 ml soku ananasowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- sól, świeżo mielony pieprz,
- ew. kolendra.
Wykonanie:
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Imbir i czosnek obieramy, a następnie drobno kroimy. Różyczki brokułów blanszujemy we wrzątku przez ok. 5 min. Zieloną cebulkę siekamy, a paprykę i marchewkę kroimy w słupki. Mango kroimy na kawałki.
Olej rozgrzewamy na patelni i obsmażamy na nim mięso na złoty kolor. Zdejmujemy i doprawiamy mocno solą i pieprzem. Na patelni przesmażamy czosnek i imbir, następnie dodajemy paprykę, marchewkę, cebulkę oraz brokuły i smażymy przez ok. 3 minuty.
W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy: ketchup, ocet, sok ananasowy, sos sojowy i mąkę ziemniaczaną.
Mięso przekładamy do warzyw, dodajemy mango i zalewamy wcześniej przygotowanym sosem.
(modyfikacja przepisu z serwisu http://kobieta.interia.pl/)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz