sobota, 17 grudnia 2011

Carbonara

Genialnie prosta wizja obiadu włoskich górników.

CARBONARA

Składniki:
(porcja dla 2 osób)

  • 100 g spaghetti,
  • 200 g wędzonego boczku w plasterkach,
  • olej z pestek winogron,
  • 3 jajka, 
  • parmezan lub pecorino, 
  • świeżo mielony pieprz.  

Wykonanie: 
Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojony w paseczki boczek. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy pieprz i starty na tarce ser. Makaron gotujemy al dente. Następnie odcedzamy i dodajemy na patelnię. Mieszamy z boczkiem, a następnie zalewamy wczesnej przygotowaną mieszanką świeżych jaj, sera i pieprzu. Musimy uważać, by jajka się nie ścięły, a jedynie zamieniły w delikatny sos.

Istnieje również angielska innowacja sympatyków tego przepisu, którzy do masy jajecznej dolewają śmietanę  potęgując kremowość sosu.  Ja jednak nie jestem fanką śmietany i staram się nie używać jej za często w kuchni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...