CARBONARA
Składniki:
(porcja dla 2 osób)
- 100 g spaghetti,
- 200 g wędzonego boczku w plasterkach,
- olej z pestek winogron,
- 3 jajka,
- parmezan lub pecorino,
- świeżo mielony pieprz.
Wykonanie:
Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojony w paseczki boczek. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy pieprz i starty na tarce ser. Makaron gotujemy al dente. Następnie odcedzamy i dodajemy na patelnię. Mieszamy z boczkiem, a następnie zalewamy wczesnej przygotowaną mieszanką świeżych jaj, sera i pieprzu. Musimy uważać, by jajka się nie ścięły, a jedynie zamieniły w delikatny sos.
Istnieje również angielska innowacja sympatyków tego przepisu, którzy do masy jajecznej dolewają śmietanę potęgując kremowość sosu. Ja jednak nie jestem fanką śmietany i staram się nie używać jej za często w kuchni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz