sobota, 14 grudnia 2013

"GRZANE" CIASTO

Coraz bliżej święta :) 

"GRZANE" CIASTO



Składniki na ciasto:

  • 250 g masła, 
  • 250 g cukru, 
  • 15 g cukru z prawdziwą wanilią, 
  • 4 jajka, 
  • 250 g mąki, 
  • 15 g proszku do pieczenia, 
  • 150 g gorzkiej czekolady startej na wiórki, 
  • 125 ml zimnego grzańca (można kupić gotowy bądź zrobić samemu, podgrzewając wino z korzennymi przyprawami).
Składniki na glazurę:
  • 10 łyżek grzańca (zimnego), 
  • 250 g cukru pudru, 
  • 125 g migdałów.
Wykonanie:

Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym. Wbijamy po jednym jajku, kolejne dodając dopiero, gdy poprzednie połączy się z masą. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy czekoladę i wino, miksujemy minutę na niskich obrotach. Ciasto rozsmarowujemy na blasze wyściełanej pergaminem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. 

Robimy glazurę, ucierając wino z cukrem pudrem. Smarujemy ciasto, posypujemy je pokrojonymi w słupki migdałami.



Smacznego!

Przepis z: KUCHNIA nr 12-2013




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...