Składniki na ciasto:
- 250 g masła,
- 250 g cukru,
- 15 g cukru z prawdziwą wanilią,
- 4 jajka,
- 250 g mąki,
- 15 g proszku do pieczenia,
- 150 g gorzkiej czekolady startej na wiórki,
- 125 ml zimnego grzańca (można kupić gotowy bądź zrobić samemu, podgrzewając wino z korzennymi przyprawami).
Składniki na glazurę:
- 10 łyżek grzańca (zimnego),
- 250 g cukru pudru,
- 125 g migdałów.
Wykonanie:
Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym. Wbijamy po jednym jajku, kolejne dodając dopiero, gdy poprzednie połączy się z masą. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy czekoladę i wino, miksujemy minutę na niskich obrotach. Ciasto rozsmarowujemy na blasze wyściełanej pergaminem. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
patrząc na te ciasto już jestem na banii :D na pewno rozgrzewa:)
OdpowiedzUsuńoj rozgrzewa :) a jak pachnie :D
Usuń