Z najlepszymi Świątecznymi życzeniami od Madziora i Kejt:)
CYTRYNOWO-MIGDAŁOWE CIASTECZKA
Składniki:
- 2 cytryny,
- 250 g mąki pszennej,
- 100 g mielonych migdałów,
- 100 g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 200 schłodzonego masła.
na lukier:
- szklanka cukru pudru,
- 2-3 łyżki wrzątku.
Wykonanie:
Cytryny szorujemy, parzymy wrzątkiem, ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok z 1 cytryny. Mąkę, mielone migdały i cukier puder przesiewamy przez sitko, dobrze mieszamy. Tworzymy kopczyk, robimy w nim wgłębienie, wbijamy w nie żółtka, wsypujemy skórkę cytrynową.
Masło kroimy na kawałki, układamy na pozostałych składnikach, siekamy wszystko nożem i polewamy sokiem z cytryny. Zagniatamy ciasto, wstawiamy na 30 minut do lodówki. Potem rozwałkowujemy je na grubość 3-4 mm. Foremkami wycinamy ciastka i pieczemy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Ciasteczka polewamy lukrem i dekorujemy orzechami włoskimi i płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz