Cierpię ostatnio na chroniczny brak czasu :P Wiem, że nie ja jedna i że to marna wymówka, ale zawsze jest to jakieś usprawiedliwienie. Jakiś czas temu dostałam paczkę z przyprawami od firmy KAMIS i dzisiaj na obiad polecam:
FILETY Z KURCZAKA W SOSIE POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM
Składniki na 2 porcje:
- pojedynczy filet z piersi kurczaka,
- sól,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Składniki na marynatę:
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy + 1 łyżeczka startej skórki,
- 1-2 łyżeczki świeżo startego imbiru,
- ząbek czosnku, drobno starty,
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy KAMIS,
- 1/3 łyżeczki białego pieprzu (jest ostry, można dać mniej, do smaku),
- łyżka miodu lub syropu klonowego,
- 2 łyżki octu ryżowego lub winnego,
- szczypta mielonej papryki (ostrej lub słodkiej),
- łyżka dżemu pomarańczowego (opcjonalnie, ale warto użyć).
Wykonanie:
W garnku umieścić wszystkie składniki marynaty: sok i skórkę z pomarańczy, imbir, czosnek, kurkumę, biały pieprz, miód, ocet, paprykę, dżem pomarańczowy. Zagotować. Gotować przez około 5 minut na większym ogniu. Ostudzić.
Filet z kurczaka doprawić solą i włożyć do małego naczynia żaroodpornego (lub woreczka foliowego na mrożonki jeśli odstawiamy do marynowania na dłużej), zalać marynatą, obtoczyć mięso w marynacie i odstawić na około 3 godziny lub na dłużej (np. na noc do lodówki).
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wstawić naczynie z kurczakiem i całą marynatą do piekarnika i piec bez przykrycia przez 25 minut, w międzyczasie 2 - 3 polewać marynatą z naczynia.
Wyjąć kurczaka z piekarnika. Piersi wyłożyć na deskę lub talerz i pokroić po upływie kilku minut.
Marynatę wlać do rondelka, dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej uprzednio w 2 łyżkach marynaty, zagotować. Sos ma zgęstnieć. Polać po pokrojonym mięsie, skropić limonką, posypać posiekaną chili i kolendrą lub szczypiorkiem.
Smacznego!
Przepis z: kwestiasmaku.com
Przepis z: kwestiasmaku.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz