czwartek, 19 grudnia 2013

"EKSPRESOWE" PIERNICZKI

Niektórzy nie wyobrażają sobie Świąt bez "Last Christmas", inni bez "Kevina samego w domu" (tudzież w innym miejscu :-P), ja zaś nie potrafię wyobrazić sobie Świąt bez pierniczków. 
Pierniczki wg tego przepisu można zrobić nawet na ostatnią chwilę, nie połamiecie sobie na nich zębów! Można również przygotować je wcześniej, ale mogą nie doczekać do Wigilii, gdyż tak szybko jak się je robi, tak szybko również znikają ;-)

"EKSPRESOWE PIERNICZKI"


Składniki na około 55 pierniczków:
  • 300 g mąki pszennej,
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej,
  • 2 duże jajka,
  • 13 dag cukru pudru,
  • 10 dag roztopionego masła,
  • 10 dag miodu,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Składniki na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru, 
  • 2-3 łyżki gorącej wody.

Wszystkie składniki wsypać do miski, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie należy dodawać więcej mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 150ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Udekorować lukrem, bądź inną polewą (w zależności od upodobań).



Smacznego!

Przepis z: mojewypieki.com  i bierze udział w akcji:


Odpowiednią atmosferę do pieczenia zapewni:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...