Brzoskwinia w bezie nadziewana marcepanem
Składniki (na 1 porcję):
- 1 dojrzała brzoskwinia, przekrojona na pól, bez pestki,
- 15 g marcepanu,
- 50 g cukru pudru,
- 1 białko,
- 1 łyżeczka brązowego cukru pudru.
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewany do temperatury 200 stopni. Brzoskwinie parzymy i obieramy ze skórki. Marcepan rolujemy w kulkę i układamy na jednej połówce brzoskwini w miejscu pestki. Przykrywamy drugą połówką i lekko ściskamy. W dużej misce ubijamy białko na sztywną pianę, porcjami dodając cukier puder. Powstała masa powinna być sztywna i błyszcząca.
Brzoskwinię przykrywamy pianą. Za pomocą widelca formujemy powierzchnię bezy. Masę układamy w płytkim naczyniu żaroodpornym, posypujemy cukrem i wstawiamy na środkową półkę piekarnika. Pieczemy 18 minut, by beza lekko się zrumieniła. Od razu podajemy.
Smacznego!
made by Kejt
przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz