niedziela, 1 grudnia 2013

LA DOLCE VITA, CZYLI BARDZIEJ SLODKO JUZ NIE BEDZIE :P

Brzoskwinia w bezie nadziewana marcepanem



Składniki (na 1 porcję):

  • 1 dojrzała brzoskwinia, przekrojona na pól, bez pestki,
  • 15 g marcepanu,
  • 50 g cukru pudru,
  • 1 białko,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru pudru. 
Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewany do temperatury 200 stopni. Brzoskwinie parzymy i obieramy ze skórki. Marcepan rolujemy w kulkę i układamy na jednej połówce brzoskwini w miejscu pestki. Przykrywamy drugą połówką i lekko ściskamy. W dużej misce ubijamy białko na sztywną pianę, porcjami dodając cukier puder. Powstała masa powinna być sztywna i błyszcząca. 

Brzoskwinię przykrywamy pianą. Za pomocą widelca formujemy powierzchnię bezy. Masę układamy w płytkim naczyniu żaroodpornym, posypujemy cukrem i wstawiamy na środkową półkę piekarnika. Pieczemy 18 minut, by beza lekko się zrumieniła. Od razu podajemy. 

Smacznego!



made by Kejt

przepis bierze udział w akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...