Genialny pomysł na śniadanie :) Zwłaszcza, gdy rano na nic nie ma czasu. Pieczemy je dzień wcześniej i zabieramy ze sobą do pracy wraz z sokiem np. pomarańczowym, który śmiało można go zastąpić jabłkowym.
ŚNIADANIOWE BATONIKI GINA
Składniki (na około 14 batonów):
- 50 g suszonych mango,
- 100 suszonych fig,
- 100 g suszonych brzoskwiń,
- 50 g migdałów,
- 50 g nasion słonecznika,
- 50 g płatków owsianych,
- 60 g mąki razowej,
- 60 ml soku jabłkowego,
- 4 łyżki płynnego miodu.
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Suszone owoce wkładamy do blendera i rozdrabniamy. Dodajemy migdały, nasiona słonecznika, płatki owsiane i mąkę. Wlewamy sok jabłkowy oraz miód. Miksujemy na gęstą masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy na nią masę i rozprowadzamy nożem, tak aby miała około 1 cm grubości. Pieczemy przez około 20 minut, aż ciasto zacznie się rumienić. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia, potem kroimy nożem na batoniki.
Smacznego!
made by Kejt
Fajna propozycja ;)
OdpowiedzUsuńale fajne! u mnie też batoniki, choć trochę inne ;)
OdpowiedzUsuńjaki wymiar blaszki i ile batoników Wam wyszło? :) :)
OdpowiedzUsuńBatoniki piekłyśmy na blaszce o wymiarach 20x25 cm. Ilość batoników zależy, od tego jak pokroisz ciasto. Nam wyszło około 30 :)
Usuń