piątek, 8 listopada 2013

KROWKOWO - BANANOWE MUFFINKI

Przepyszne muffiny! Po przygotowaniu masy z jednej porcji stwierdziłyśmy z siostrą, że dziesięć babeczek to stanowczo za mało, więc upiekłyśmy kolejną porcję. Było warto, chociaż w tym przypadku kalorii lepiej nie należy liczyć :P 

Krówkowo - bananowe muffinki


Składniki na około 10 sztuk:
  • 8 kruchych krówek,
  • 140 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki cukru, 
  • 5 łyżek mleka,
  • 1 jajko, roztrzepane,
  • 50 ml oleju słonecznikowego,
  • 3 banany.

Wykonanie:
Przygotować składniki suche: w misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. W osobnym naczyniu wymieszać składniki mokre: mleko, jajko i olej. Banany rozgnieść, krówki pokroić na drobne kawałeczki. Składniki suche połączyć z mokrymi, dodać rozgniecione banany, pokrojone krówki, wymieszać, ale nie za dokładnie, tylko do połączenia się składników.
Masę wyłożyć do foremki na muffiny, piec około 25 minut w temperaturze 150ºC (patyczek włożony w muffinkę nie będzie suchy, przez banany, ale też nie będzie na nim śladu surowego ciasta).





Smacznego :-)

Inspiracja zaczerpnięta z mojewypieki.com

made by Kate & madzior

Przepis rzutem na taśmę dodaję do akcji:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...