Przepyszne muffiny! Po przygotowaniu masy z jednej porcji stwierdziłyśmy z siostrą, że dziesięć babeczek to stanowczo za mało, więc upiekłyśmy kolejną porcję. Było warto, chociaż w tym przypadku kalorii lepiej nie należy liczyć :P
Krówkowo - bananowe muffinki
Składniki na około 10 sztuk:
- 8 kruchych krówek,
- 140 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżki cukru,
- 5 łyżek mleka,
- 1 jajko, roztrzepane,
- 50 ml oleju słonecznikowego,
- 3 banany.
Wykonanie:
Przygotować składniki suche: w misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. W osobnym naczyniu wymieszać składniki mokre: mleko, jajko i olej. Banany rozgnieść, krówki pokroić na drobne kawałeczki. Składniki suche połączyć z mokrymi, dodać rozgniecione banany, pokrojone krówki, wymieszać, ale nie za dokładnie, tylko do połączenia się składników.
Masę wyłożyć do foremki na muffiny, piec około 25 minut w temperaturze 150ºC (patyczek włożony w muffinkę nie będzie suchy, przez banany, ale też nie będzie na nim śladu surowego ciasta).
Smacznego :-)
Inspiracja zaczerpnięta z mojewypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz