W Tyrolu już od jakiegoś czasu pada śnieg, więc dziś przepis prosto z Südtirol, dla miłośników białego szaleństwa :)
TAGLIATELLE Z SPECKIEM
Składniki dla 4 osób:
- 200 g speck,
- 2 szalotki pokrojone w piórka,
- 250 g pomidorów, odsączonych z zalewy,
- 250 g tagliattele,
- kilka listków bazylii,
- 1 liść laurowy,
- 1 posiekany ząbek czosnku,
- garstka posiekanej natki pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- oliwa.
Wykonanie:
No rozgrzanej oliwie szklimy cebule, a następnie dodajemy pokrojony speck i smażymy.
Wrzucamy pokrojone pomidory, listek laurowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Sos redukujemy przez około 10 min, aż uzyska gęstą konsystencję. Na minutę przed zdjęciem z ognia wyciągamy listek laurowy, dodajemy posiekany czosnek
i natkę pietruszki.
i natkę pietruszki.
Międzyczasie gotujemy makaron al dente.
Tagliatelle podajemy z sosem oraz dekorujemy bazylią.
Sos możemy serwować też z innym rodzajem makaronu, np. Maccheroni, Orchiette albo Bucatini.
Smacznego!
Na koniec słów kilka o speck.
Na koniec słów kilka o speck.
Wywodzi się on z Górnej Adygi (Tyrol Wysoki).
Do produkcji Speck używane są wyłącznie świńskie uda bez kości. Mięso jest rozciągane, a następnie poddawane działaniu prasy, aby otrzymało swój charakterystyczny kształt, odróżniający Speck od innych wędlin. W celu podkreślenia smaku dodawana jest sól morska, czosnek, biały i czarny pieprz, liść laurowy, jagody, jałowiec, gałka muszkatołowa oraz inne aromatyczne przyprawy. Tak przygotowane mięso odstawiane jest na okres 30 dni, aby odpowiednio wzmocniło swój smak, po czym następuje wędzenie.
Do produkcji Speck używane są wyłącznie świńskie uda bez kości. Mięso jest rozciągane, a następnie poddawane działaniu prasy, aby otrzymało swój charakterystyczny kształt, odróżniający Speck od innych wędlin. W celu podkreślenia smaku dodawana jest sól morska, czosnek, biały i czarny pieprz, liść laurowy, jagody, jałowiec, gałka muszkatołowa oraz inne aromatyczne przyprawy. Tak przygotowane mięso odstawiane jest na okres 30 dni, aby odpowiednio wzmocniło swój smak, po czym następuje wędzenie.
Speck różni się od innych surowych szynek przede wszystkim małą zawartością wody oraz znaczną ilością białka, co czyni tę wędlinę bardziej energetyczną od innych.
Wartość odżywcza w porównaniu z surową szynką jest zdecydowanie wyższa. Proporcja nienasyconych kwasów tłuszczowych w stosunku do kwasów nasyconych jest 2 razy większa. Ponadto Speck dzięki małej zawartości soli, wskazany dla osób z cierpiących na nadciśnienie.
informacje zaczerpnięte ze strony:
http://wedlinydomowe.pl/
informacje zaczerpnięte ze strony:
http://wedlinydomowe.pl/
Stanowczo moje smaki. Przepyszne danie :)
OdpowiedzUsuń