wtorek, 12 listopada 2013

Ćevapčići

Dzisiaj miało być danie hiszpańskie albo bałkańskie, w zależności od wyniku wczorajszego meczu finałowego ATP Masters. Zdecydowanie i zasłużenie wygrał Nole, także u mnie w kuchni królują bałkańskie smaki. 


Ćevapčići- za ojczyznę tego dania uważa się Bośnię i Hercegowinę. Tam są one serwowane na płaskim chlebku somun, z dodatkiem śmietany, białego sera i cebuli. Zwykle przygotowywane są z dwóch rodzajów wołowiny. W Chorwacji i Bułgarii, częściej trafimy na wieprzowo-wołowe, a w Serbii na wieprzowe lub jagnięce. 
Ja przygotowałam wersję z cielęciną. 




Składniki (dla 4 osób):
  • 1/2 kilograma mielonej cielęciny, 
  • 1 szalotka, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz. 
Wykonanie:

Do zmielonego mięsa dodajemy szalotkę, czosnek, natkę, słodką i ostrą paprykę, kolendrę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Mięso ocieplamy w temperaturze pokojowej przez 15 minut. Formujemy około 12-14 kiełbasek. Smażymy je na patelni grillowej lub pieczemy przez około 25-30 minut w temperaturze 160 stopni w piekarniku na funkcji grill.
Ćevapčići podałam z sosem tzatziki i grillowanymi warzywami. 



Smacznego!

I jeszcze migawki z wczorajszego, ostatniego w tym sezonie meczu:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...