Dziś daniem głównym mojego obiadu było penne z kiełbaskami chorizo.
Chorizo jest tradycyjną hiszpańską kiełbasą produkowaną z wieprzowiny. Krótko mówiąc konkretna, wyrazista i charakterystyczna, może dlatego że w meksykańskim slangu oznacza tyle, co...złodziej.
"ZŁODZIEJSKIE" PENNE Z CHORIZO
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 200 g makaronu penne,
- 150 g kiełbasy chorizo,
- 1 puszka pomidorów pelati,
- kieliszek białego wytrawnego wina,
- 1 szalotka,
- 2 ząbki czosnku,
- parmegiano reggiano,
- sól,
- świeżo mielony pieprz,
- kilka łyżek oleju z pestek winogron.
Wykonanie:
Na rozgrzaną patelnię nalewamy kilka łyżek oleju z pestek winogron i szklimy na nim drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę chorizo i chwilę podsmażamy.
Gdy kiełbasa się zrumieni wlewamy białe wino i odparowujemy.
Kiedy wino odparuje wlewamy zmiksowane wcześniej pomidory. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, odparowujemy, aż sos zgęstnieje.
W tym czasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy, dodajemy do sosu i mieszamy.
Nakładamy na talerze i posypujemy obficie startym parmezanem i posiekaną bazylią.
Smacznego :)
Przepis inspirowany pomysłem Marzeny Rogalskiej z książki "MY STORY MAKARON"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz