wtorek, 31 stycznia 2012

"ZŁODZIEJSKIE" PENNE Z CHORIZO

Wreszcie po sesji i odpoczynku po niej :P znalazłam trochę wolnego czasu na kolejną reaktywację bloga :)
Dziś daniem głównym mojego obiadu było penne z kiełbaskami chorizo.
Chorizo jest tradycyjną hiszpańską kiełbasą produkowaną z wieprzowiny. Krótko mówiąc konkretna, wyrazista i charakterystyczna, może dlatego że w meksykańskim slangu oznacza tyle, co...złodziej.

"ZŁODZIEJSKIE" PENNE Z CHORIZO

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 200 g makaronu penne,
  • 150 g kiełbasy chorizo,
  • 1 puszka pomidorów pelati,
  • kieliszek białego wytrawnego wina,
  • 1 szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • parmegiano reggiano,
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • kilka łyżek oleju z pestek winogron.


Wykonanie:

Na rozgrzaną patelnię nalewamy kilka łyżek oleju z pestek winogron i szklimy na nim drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w półplasterki kiełbasę chorizo i chwilę podsmażamy.
Gdy kiełbasa się zrumieni wlewamy białe wino i odparowujemy.
Kiedy wino odparuje wlewamy zmiksowane wcześniej pomidory. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, odparowujemy, aż sos zgęstnieje.
W tym czasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy, dodajemy do sosu i mieszamy.
Nakładamy na talerze i posypujemy obficie startym parmezanem i posiekaną bazylią.

Smacznego :)

Przepis inspirowany pomysłem Marzeny Rogalskiej z książki "MY STORY MAKARON"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...