Muszynianka jest orzeźwiającą wodą. Pijąc ją zdecydowanie wyczuwamy charakterystyczny smak spowodowany dużą zawartością ważnych składników mineralnych. Naturalny gaz sprawia, że po dodaniu plasterków cytryny lub limonki do szklanki z Muszynianką naszym oczom ukazuje się dość efektowny obraz- pęcherzyki gazu osadzają się na plasterkach niczym perełki. Przy pewnej wybujałości fantazji można sobie wyobrazić, że pijemy szampana. Oczywiście na drugi dzień nie ma mowy o "przykrym efekcie dnia wczorajszego" ;-)
Muszynianka to naturalna woda mineralna. Stanowi doskonałe źródło magnezu i wapnia, ale też innych, cennych dla zdrowia składników.
Magnez jest nazywany pierwiastkiem życia. Jego wysoki
poziom jest charakterystyczny dla Muszynianki. Pierwiastek ten ma ogromne
znaczenie w prawidłowym rozwoju żywych organizmów, bierze udział w 300
procesach biochemicznych. Decyduje o prawidłowej czynności układu
immunologicznego i nerwowo – mięśniowego.
Wapń to główny budulec kości i zębów, reguluje
równowagę w zakresie pobudliwości nerwowo-mięśniowej, utrzymuje
prawidłową krzepliwość krwi. Wpływa korzystnie na przemianę materii i
jest niezbędny do utrzymywania prawidłowej pracy serca i ułatwia
leczenie niektórych procesów zapalnych. Zapobiega chorobom nowotworowym i
osteoporozie.
Wodorowęglany wpływają korzystnie na samopoczucie
osób cierpiących na nadkwasotę oraz poprawiają stan chorych w
początkowych stadiach cukrzycy, obniżają zawartość cukru we krwi i
moczu. Obniżają wydzielanie acetonu i korzystnie wpływają na działanie
insuliny oraz regulują Ph we krwi.
Prawidłowy poziom potasu jest bardzo
istotny dla funkcji układu krążenia mózgowego oraz pracy serca. Potas
obniża ciśnienie krwi, pomaga też w leczeniu alergii. Bierze udział w
procesie skurczu mięśni szkieletowych i mięśnia sercowego, w
przewodnictwie bodźców nerwowych, aktywności enzymów, a wraz z magnezem
gwarantuje zachowanie homeostazy komórkowej.
Żelazo jest składnikiem barwnika krwi, mięśni, enzymów. Uczestniczy w procesach oddychania tkankowego.
LEMONIADA CYTRYNOWO - POMARAŃCZOWA
Składniki (4 porcje):
- 2 pomarańcze,
- 2 cytryny,
- 4 łyżki cukru,
- 6 nasion kardamonu,
- gałązka mięty,
- 1 litr zimnej wody, ja użyłam Muszynianki,
- kilka kostek lodu.
Przygotowanie:
Pomarańcze i cytryny dokładnie myjemy. 1 pomarańczę i 1 cytrynę kroimy na półplasterki, wkładamy do dzbanka, zasypujemy cukrem i mieszamy. Wstawiamy do lodówki.
Nasiona kardamonu delikatnie rozgniatamy i wyłuskujemy owoce, wkładamy na rozgrzaną małą patelnię i podgrzewamy przez minutę aż uwolnią swój aromat. Dodajemy do dzbanka z cytrusami, wkładamy gałązkę mięty i mieszamy. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę (można dłużej), od czasu do czasu można mieszamy i ugniatamy końcem łyżki.
Wlewamy zimną wodę do dzbanka, dodajemy sok wyciśnięty z drugiej pomarańczy i z cytryny, dokładnie mieszamy. Podajemy z kostkami lodu.
Zmodyfikowany przepis pochodzi z: kwestiasmaku.com, dodaję go do akcji:
Zmodyfikowany przepis pochodzi z: kwestiasmaku.com, dodaję go do akcji:
CHętnie wypróbuję , ciekawa propozycja
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie www.naturalnemetody.blogspot.com