Składniki (na około 15 muffinek):
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 szklanka mleka,
- 1,5 szklanki pokrojonych truskawek.
Kruszonka migdałowa:
- 100 g zmielonych migdałów,
- 20 g masła,
- 3 łyżeczki cukru.
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W
jednym naczyniu łączymy suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę,
sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane suche składniki dodajemy stopniowo do mokrych i lekko mieszamy, tylko do połączenia się
składników. Dodajemy truskawki i mieszamy.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wypełniamy ciastem. Posypujemy kruszonką.
Kruszonka: wszystkie skłądniki łączymy, rozcierając palcami.
Ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
www.naturalnemetody.blogspot.com
Przepyszne muffiinki :) Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuń