niedziela, 29 czerwca 2014

MUFFINKI TRUSKAWKOWE Z MIGDALOWA KRUSZONKA

Bo truskawek nigdy dość!


MUFFINKI TRUSKAWKOWE Z MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ


 

Składniki (na około 15 muffinek):
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1,5 szklanki pokrojonych truskawek.
Kruszonka migdałowa:
  • 100 g zmielonych migdałów,
  • 20 g masła,
  • 3 łyżeczki cukru. 

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu łączymy suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane suche składniki dodajemy stopniowo do mokrych i lekko mieszamy, tylko do połączenia się składników. Dodajemy truskawki i mieszamy.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami, wypełniamy ciastem. Posypujemy kruszonką.
Kruszonka: wszystkie skłądniki łączymy, rozcierając palcami.
Pieczemy około 30 minut w 160ºC. Podajemy ostudzone.



Smacznego :) 

Przepis z: mojewypieki.com

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...