Jagodowo... :-)
MUFFINY OTRĘBOWE Z JAGODAMI
Składniki na około 18 sztuk:
- 100 g otrębów owsianych,
- 300 ml mleka,
- 300 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 jajka,
- 220 g cukru,
- 300 ml oleju słonecznikowego,
- 200 g jagód (lub borówki amerykańskiej).
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia wsypujemy mąkę, sodę, proszek, otręby, cukier i mieszamy. Do drugiego naczynia wbijamy jajka, roztrzepujemy je trzepaczką, dodajemy olej, mleko i mieszamy. Łączymy zawartość obu naczyń i jagody, mieszając mało dokładnie trzepaczką, by składniki się z grubsza połączyły. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, rozdzielamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kratce.
Smacznego :)
Przepis pochodzi z: mojewypieki.com, dodaję go do akcji:
Pyszne :) I zdrowe :)
OdpowiedzUsuń