niedziela, 20 lipca 2014

PLACEK Z LIGURII

Pierwotnie miała się tu pojawić pizza... ale jak znalazłam ten przepis, pomyślałam, że jest on ciekawą alternatywą dla tego słynnego włoskiego dania :-)

PLACEK Z LIGURII




Składniki:
  • 15 g suchych drożdży instant lub 35 g drożdży świeżych,
  • 100 ml ciepłego mleka,
  • 350-400 ml ciepłej wody,
  • 600 g mąki,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 4 łyżki oliwy.
Nadzienie:
  • 2 cebule,
  • 400 g pomidorów z puszki bez skórek,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
    • kilka plasterków szynki parmeńskiej,
    • oliwa z oliwek.

    Wykonanie:


    Drożdże wsypujemy do kubka z ciepłym mlekiem, mieszamy. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy drożdże z mlekiem, sól, oliwę oraz ciepłą wodę. Ciasto powinno być miękkie. Wyrabiamy przez 15 minut, przykrywamy złożoną kilka razy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na około godzinę.
    Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę i smażymy przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Cebulę szklimy, nie rumieniąc. Dodajemy pokrojone pomidory, oregano, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy przez kolejne 15 minut, aż sos stanie się gęsty i większość płynu odparuje.
    Formę na ciasto z odpinaną obręczą, o średnicy 24 cm wyściełamy papierem do pieczenia, wypełniamy wyrośniętym ciastem. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, na około 1/2 godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Na wierzchu ciasta bardzo delikatnie, po łyżeczce rozkładamy ostygnięty sos pomidorowy. Formę ustawiamy na kratce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, w 1/3 jego wysokości od dołu, aby spód placka również się zrumienił i był chrupiący zanim wierzch będzie już odpowiednio upieczony. Pieczemy przez 30 minut (lub dłużej gdyby spód był jeszcze nie upieczony). Podajemy z oliwą z oliwek.

    Uwaga! Placek może mieć tendencję do niedopiekania spodu, szczególnie w środkowej części (chociaż mi udał się bez zarzutu). Może pomóc: ustawienie formy z plackiem na kratce w piekarniku (zamiast na blaszce), dłuższe pieczenie i umieszczenie placka na niższej półce w piekarniku. I jeszcze farsz... musi być bardzo gęsty (praktycznie nie zawierać soku), aby nie namoczył ciasta. Trzeba go też delikatnie wykładać na ciasto. Samo ciasto drożdżowe jest bardzo dobre, ładnie rośnie i ma idealną konsystencję. Przepis do wykorzystania również z innymi dodatkami, np. filecikami anchovis oraz oliwkami. 



    Smacznego!

    Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z: kwestiasmaku.com

     

    1 komentarz:

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...