wtorek, 8 lipca 2014

MEDALIAO, CZYLI PIERSI KURCZAKA W BOCZKU

Mistrzostwa świata w piłce nożnej nieubłaganie zbliżają się ku końcowi, dzisiaj i jutro już półfinały. Komu kibicujecie? 
Poniższy przepis, pochodzący prosto z Brazylii, jest świetną propozycją na przekąskę w przerwie meczu :)

MEDALIAO, CZYLI PIERSI KURCZAKA W BOCZKU



Składniki:
  • 3 całe piersi kurczaka, 
  • 30 plasterków boczku, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 50 ml jasnego piwa, 
  • 50 ml oleju, 
  • sól, mielony pieprz, słodka papryka, 
  • 1 łyżka ziaren pieprzu, 
  • 3 listki laurowe.

Wykonanie:

Mięso kroimy na kawałki, nacieramy solą, pieprzem i papryką. Piwo, olej i czosnek miksujemy na emulsję, polewamy nią mięso oraz dodajemy ziarna pieprzu i listki laurowe. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki. 
Kawałki mięsa zawijamy w boczek i pieczemy na grillu (można również upiec w piekarniku korzystając z funkcji grilla).

  Smacznego!


1 komentarz:

  1. Ciekawy przepis;) warty do wypróbowania
    Zapraszam do mnie http://naturalnemetody.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...