Przepis na francuską zupę cebulową z karmelem. Autorką jest znana restauratorka Magda Gessler. Osobiście nie przepadam za programami tej Pani. Nie odpowiada mi jej medialny styl, ale muszę przyznać, że ten przepis jest idealny!
ZUPA CEBULOWA Z KARMELEM
Składniki:
- 0,5 l wywaru wieprzowo-drobiowo-warzywnego,
- 4 duże czosnkowe cebule,
- 2 łyżki masła,
- 150-200 ml białego, wytrawnego wina,
- grzanki,
- tarty parmezan,
- 4 łyżki cukru,
- sól,
- pieprz,
- zioła: majeranek, lubczyk, zioła prowansalskie, ziele angielskie,
- 1 ząbek czosnku.
JAK TO ROBIMY?
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozpuszczamy masło, a następnie smażymy na nim cebulę. Gdy cebula się zeszkli i zmięknie dodajemy wino. Zwiększamy gaz i odparowujemy przez kilka minut. Potem łączymy przesmażoną cebulę z wywarem, dodajemy przygotowaną wcześniej saszetkę ziołową (w gazie umieszczamy 1/2 łyżeczki: majeranku, ziół prowansalskich i lubczyku, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz 4-5 owoców ziela angielskiego, na koniec całość wiążemy nitką) i uzupełniamy wodą. Zupę gotujemy przez około 30 minut. Międzyczasie przygotowujemy karmel. Na suchą i rozgrzaną patelnię wrzucamy 4 łyżki cukru. Gdy cukier się rozpuści, skarmelizuje i uzyska brązową barwę to wlewamy go do zupy. Początkowo się skawali, ale potem w trakcie gotowania ładnie się połączy z zupą.
Cebulową podajemy z grzankami i świeżo tartym parmezanem.
Smacznego!
Bardzo ciekawy przepis. Kocham włoską kuchnię i nie rozumiem jak to się stało, że do tej pory nie trafiłam na Twojego bloga :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się całkiem ciekawie;) Idealnie wkomponuje się w jesienne menu;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Malwinna
Dzięki za komentarze :)
OdpowiedzUsuńzupa idealna na jesień,
Dorota+Darek zapraszam częściej :)
Zupa cebulowa z karmelem? Brzmi intrygująco, z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń