Jest to przepis na naprawdę szybki makaron (chociaż sądząc po tytule posta fani F1 mogliby mieć pewne zastrzeżenia :P). Lekko ironiczną nazwę wymyśliłam kiedyś z siostrą.
"QUICK NICK" MAKARON
Składniki (dla 2 osób):
- 1 drobno posiekana szalotka,
- 15 dag gotowanej chudej szynki w plasterkach pokrojonej w kawałeczki,
- 20 dag świeżego (lub mrożonego) groszku,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 2-3 garści makaronu muszelki,
- 2 jajka,
- świeży tarty parmezan,
- sól,
- świeżo mielony biały pieprz,
- olej z pestek winogron.
JAK TO ROBIMY???
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy szalotkę. Dodajemy szynkę i smażymy przez około 3 minuty. Następnie dorzucamy groszek i podgrzewamy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy makaron, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż makaron zmięknie. Często mieszamy, by makaron się nie sklejał.
Gdy makaron się ugotuje dodajemy roztrzepane jajka i podgrzewamy przez minutę ciągle mieszając. Na koniec posypujemy parmezanem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Od razu podajemy.
Smacznego!
Przepis z książki Gino D'acampo "Dieta Italiana"
Prosto, szybko, smacznie - tak lubię :)
OdpowiedzUsuń