wtorek, 9 października 2012

"QUICK NICK" MAKARON

Jest to przepis na naprawdę szybki makaron (chociaż sądząc po tytule posta fani F1 mogliby mieć pewne zastrzeżenia :P). Lekko ironiczną nazwę wymyśliłam kiedyś z siostrą. 

"QUICK NICK" MAKARON





Składniki (dla 2 osób):
  • 1 drobno posiekana szalotka,
  • 15 dag gotowanej chudej szynki w plasterkach pokrojonej w kawałeczki,
  • 20 dag świeżego (lub mrożonego) groszku,
  • 2 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2-3 garści makaronu muszelki,
  • 2 jajka, 
  • świeży tarty parmezan,
  • sól, 
  • świeżo mielony biały pieprz,
  • olej z pestek winogron. 


JAK TO ROBIMY???

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy szalotkę. Dodajemy szynkę i smażymy przez około 3 minuty. Następnie dorzucamy groszek i podgrzewamy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlewamy bulion, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy makaron, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż makaron zmięknie. Często mieszamy, by makaron się nie sklejał.
Gdy makaron się ugotuje dodajemy roztrzepane jajka i podgrzewamy przez minutę ciągle mieszając. Na koniec posypujemy parmezanem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 

Od razu podajemy.



Nie mogłam się powstrzymać, gdy zobaczyłam te urocze zdjęcia gotującego Nicka i Roberta i musiałam je wkleć:)


Smacznego! 

Przepis z książki Gino D'acampo "Dieta Italiana"

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...