czwartek, 12 kwietnia 2012

PASTA Z BROKUŁAMI

Dziś czwartek, więc po świątecznej przerwie czas na ekspresowy obiad-

                                 MAKARON Z BROKUŁAMI



Składniki (dla 2 osób):
  • 200 g makaronu,
  • brokuł,
  • 2 garści prażonego sezamu , 
  • 100 g sera pleśniowego (użyłam lazura),
  • 2 pomidory,
  • olej z pestek winogron,
  • cytryna, 
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz. 

Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuła myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy, tak aby został twardy i chrupiący.

Sezam prażymy na patelni do zrumienienia. 

Na patelnię wrzucamy makaron, brokuła, olej z pestek winogron, pokrojony ser pleśniowy i mieszamy. 
Rozkładamy na talerze, posypujemy sezamem, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. 
Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę pomidory.

Obiad, jeśli z niego coś zostanie możemy włożyć do lodówki, gdzie zmieni się w lekką i smaczną sałatkę w sam raz na kolację. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...