PITY Z KURCZAKIEM, WARZYWAMI I SOSEM JOGURTOWYM
Składniki (dla 2 osób):
- 4 pity,
- 1 podwójny filet z kurczaka,
- 1 czerwona papryka, 1 szalotka,
- 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa,
- ~10 liści sałaty,
- puszka kukurydzy,
- 2 pomidory,
- ogórek konserwowy,
- oliwki,
- olej z pestek winogron,
- sól,
- pieprz.
sos:
- duży jogurt naturalny,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy miodowej,
- sól,
- świeżo mielony pieprz.
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w drobne kawałki, posypujemy solą, pieprzem i przyprawą oraz polewamy 2- 3 łyżkami oleju i mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i szalotkę.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok 30 min, aż mięso uzyska złoty kolor.
Sałatę myjemy osuszamy i drzemy na mniejsze kawałki. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki. Ogórka i oliwki kroimy w plasterki. Kukurydzę wyjmujemy z puszki i odsączamy z zalewy.
Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z majonezem i musztardą, doprawiamy solą i pieprzem.
Skropione wodą pity podgrzewamy 2-3 min w piekarniku. Po wyjęciu z pieca wypełniamy je kurczakiem i warzywami oraz polewamy sosem. Od razu podajemy :)
Smacznego!
uwielbiam takie dania!
OdpowiedzUsuńps.warto usunąć weryfikację obrazkową.
też je lubię :)
OdpowiedzUsuńdzięki za podpowiedź z weryfikacją, nawet jej nie zauważyłam :P