sobota, 14 kwietnia 2012

MUSAKA

Istnieją spory o pochodzenie musaki, niektórzy twierdzą, że jej ojczyzną jest Turcja. Jednak bez wątpliwości jest to tradycyjna grecka zapiekanka. To niesamowite danie jadłam w obu krajach i zarówno w Grecji, jak i w Turcji smakowało bosko :D



Musaka, jak każde inne popularne danie, ma wiele wariacji. Podstawę każdej wersji stanowią zazwyczaj bakłażany, mielone mięso, pomidory i sos beszamelowy. 
W Grecji i w Turcji dodawane są również ziemniaki, jednak ja ich nie użyłam gdyż za nimi nie przepadam. 

MUSAKA

Składniki (dla 4 osób):
  • 2-3 średnie bakłażany,
  • 0,5 kg mielonego mięsa oryginalnie jagnięciny (ja użyłam cielęciny),
  • puszka pomidorów pelati,
  • 2 szalotki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • olej z pestek winogron,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 200 ml białego wina,
  • kulka mozzarelli,
  • sól, 
  • świeżo mielony pieprz. 

sos beszamelowy:
  • 1 łyżka masła, 
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • mleko.

Wykonanie:
Umyte bakłażany kroimy w 0,5 cm plastry, solimy i odstawiamy aby się spociły i oddały gorycz. Osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. 

Na oleju smażymy pokrojoną w kostkę szalotkę i czosnek, dodajemy mięso i mieszamy, aż zbrązowieje. 
Dodajemy wino, pokrojone pomidor, a następnie doprawiamy przyprawami. 
Przygotowujemy sos: na maśle robimy zasmażkę z mąki, rozprowadzamy trzepaczką z zimnym mlekiem i gotujemy, aż zgęstnieje. 

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami bakłażany i mięso, tak, by zakończyć warzywami. Zalewamy beszamelem i posypujemy startym serem. 

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni  i pieczemy ok. 60 minut. Po wyjęciu z pieca odstawiamy na kilka minut, by łatwiej się kroiła. 

                             

Smacznego!

Przepis z książki Macieja Kuronia "Kuchnia śródziemnomorska". 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...