Musaka, jak każde inne popularne danie, ma wiele wariacji. Podstawę każdej wersji stanowią zazwyczaj bakłażany, mielone mięso, pomidory i sos beszamelowy.
W Grecji i w Turcji dodawane są również ziemniaki, jednak ja ich nie użyłam gdyż za nimi nie przepadam.
MUSAKA
Składniki (dla 4 osób):
- 2-3 średnie bakłażany,
- 0,5 kg mielonego mięsa oryginalnie jagnięciny (ja użyłam cielęciny),
- puszka pomidorów pelati,
- 2 szalotki,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka oregano,
- olej z pestek winogron,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 200 ml białego wina,
- kulka mozzarelli,
- sól,
- świeżo mielony pieprz.
sos beszamelowy:
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- mleko.
Wykonanie:
Umyte bakłażany kroimy w 0,5 cm plastry, solimy i odstawiamy aby się spociły i oddały gorycz. Osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron.
Na oleju smażymy pokrojoną w kostkę szalotkę i czosnek, dodajemy mięso i mieszamy, aż zbrązowieje.
Dodajemy wino, pokrojone pomidor, a następnie doprawiamy przyprawami.
Przygotowujemy sos: na maśle robimy zasmażkę z mąki, rozprowadzamy trzepaczką z zimnym mlekiem i gotujemy, aż zgęstnieje.
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami bakłażany i mięso, tak, by zakończyć warzywami. Zalewamy beszamelem i posypujemy startym serem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 60 minut. Po wyjęciu z pieca odstawiamy na kilka minut, by łatwiej się kroiła.
Smacznego!
Przepis z książki Macieja Kuronia "Kuchnia śródziemnomorska".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz