KURCZAK W KAPUSCIE PEKINSKIEJ
Składniki:
- 1 średnia kapusta pekińska,
- mały kawałek korzenia imbiru,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 50 ml sosu sojowego,
- olej z pestek winogron,
- 10 dag orzechów nerkowca,
- 1 papryka czerwona,
- 2 podwójne filety z kurczaka,
- 1 woreczek ryżu,
- 200 ml bulionu,
- 100 ml wina śliwkowego (zastąpiłam nalewką z derenia).
Wykonanie:
Z kapusty obrywamy 4 liście. Na patelni rozgrzewamy olej z odrobiną sosu sojowego i podsmażamy liście, aby pozostały chrupkie i uzyskały złotawy kolor.
Pierś z kurczaka kroimy w paski, solimy. Czosnek i imbir obieramy i siekamy na cienkie plasterki, paprykę czyścimy z nasion i kroimy w kostkę. Na reszcie oleju podsmażamy kurczaka z imbirem i czosnkiem na złocisty kolor. Mięso przesuwamy na brzeg, dodajemy ryż, smażymy przez chwilę mieszając, aż się zeszkli, potem dusimy podlewając stopniowo bulionem. Gdy ryż będzie półtwardy dodajemy sos sojowy, paprykę i posiekane orzechy nerkowca.
Dusimy dalej podlewając winem/ nalewką, aż ryż będzie al dente.
Liście kapusty układamy na talerzu i napełniamy kurczakiem z ryżem.
Smacznego!
Przepis z magazynu KUCHNIA, nr 3-2010
To jest to, a poza tym całkiem przyzwoity przepis, mi i żonie smakowało bardzo :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
OdpowiedzUsuń