wtorek, 24 kwietnia 2012

KURCZAK W KAPUSCIE PEKINSKIEJ

Przepis ten miał być dodany wcześniej, w ramach akcji F1 od kuchni, po wyścigu o GP Chin, które wygrał wreszcie jeden z moich ulubionych kierowców- Nico Rosberg, co mnie bardzo ucieszyło :)


                      KURCZAK W KAPUSCIE PEKINSKIEJ



Składniki:
  • 1 średnia kapusta pekińska,
  • mały kawałek korzenia imbiru,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 50 ml sosu sojowego,
  • olej z pestek winogron,
  • 10 dag orzechów nerkowca, 
  • 1 papryka czerwona,
  • 2 podwójne filety z kurczaka, 
  • 1 woreczek ryżu, 
  • 200 ml bulionu, 
  • 100 ml wina śliwkowego (zastąpiłam nalewką z derenia).

Wykonanie:
Z kapusty obrywamy 4 liście. Na patelni rozgrzewamy olej z odrobiną sosu sojowego i podsmażamy liście, aby pozostały chrupkie i uzyskały złotawy kolor.


Pierś z kurczaka kroimy w paski, solimy. Czosnek i imbir obieramy i siekamy na cienkie plasterki, paprykę czyścimy z nasion i kroimy w kostkę. Na reszcie oleju podsmażamy kurczaka z imbirem i czosnkiem na złocisty kolor. Mięso przesuwamy na brzeg, dodajemy ryż, smażymy przez chwilę mieszając, aż się zeszkli, potem dusimy podlewając stopniowo bulionem. Gdy ryż będzie półtwardy dodajemy sos sojowy, paprykę i posiekane orzechy nerkowca.


Dusimy dalej podlewając winem/ nalewką, aż ryż będzie al dente.
Liście kapusty układamy na talerzu i napełniamy kurczakiem z ryżem.

Smacznego!


Przepis z magazynu KUCHNIA, nr 3-2010

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...