KURCZAK W POMARAŃCZACH
Składniki (dla 4 osób):
- 4 udka z kurczaka,
- 1 pomarańcza,
- sól,
- świeżo mielony pieprz
marynata:
- 2 łyżki miodu,
- 4-5 cm kawałek imbiru starty na tarce,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków",
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki konfitury pomarańczowej,
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy,
- 1 łyżka oleju z pestek winogron.
Wykonanie:
Kurczaka nakłuwamy ostrym nożem, opruszamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki marynaty i zalewamy nimi mięso. Zostawiamy na noc w lodówce.
Pomarańczę kroimy w plastry. Na blasze przykrytej papierem do pieczenia układamy mięso i owoce oraz dodajemy resztę marynaty.
Pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Co jakiś czas polewamy kurczaka sosem powstającym podczas pieczenia.
Przekładamy na talerze i od razu podajemy.
Smacznego!
Przepis z okładki marcowej Kuchni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz