Sezon na truskawki w pełni, więc trzeba go jak najlepiej wykorzystać! ;)
NAJŁATWIEJSZE CIASTO TRUSKAWKOWE
Składniki:
- 4 jajka, białka i żółtka oddzielnie,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 500 - 600 g dowolnych owoców (u mnie truskawki),
- cukier puder do oprószenia.
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i odkładamy.
Do miski wbijamy białka i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec
ubijania dodajemy stopniowo cukier wraz z cukrem wanilinowym, co ważne - łyżka po łyżce, cały czas
ubijając. Powinna nam powstać gęsta, błyszcząca piana. Dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia. Do miksowanej masy strużką wlewamy olej, nie przestając miksować. Piana zmniejszy swoją
objętość, jednak nadal będzie bardzo gęsta.
Do tak przygotowanej piany dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do
pieczenia (sam spód). Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Na górę wykładamy
owoce, wciskając je lekko do środka (u mnie truskawki były do połowy
zanurzone w surowym cieście).
Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka.
Ciasto studzimy, oprószamy cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z: mojewypieki.com, dodaję go do akcji:
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na najlepsze lody bananowe!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam :-)