Kupujcie szybko i pieczcie, bo za chwilę świeżych szparagów już nie będzie!
PIZZA ZE SZPARAGAMI
Składniki (na 2 pizze o średnicy około 26 cm):
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- 150 ml ciepłej wody,
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos pomidorowy:
- 1/2 puszki pomidorów,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
- sól i pieprz,
- 1/2 łyżeczki cukru.
Dodatki:
- porcja sosu pomidorowego z powyższych składników,
- kulka białej mozzarelli,
- 100 g sera brie lub camembert,
- pęczek zielonych szparagów,
- 6 plasterków szynki dojrzewającej (pizza ze szparagami i szynką),
- jajko (pizza ze szparagami i jajkiem),
- listki bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto: podgrzaną wodę (bardzo dobrze ciepłą, ale nie gorącą) wlewamy do większego kubka lub miski, dodajemy drożdże (w temperaturze pokojowej), cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (drożdże muszą się dobrze spienić). Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą, wlewamy rozczyn z drożdży oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto przez 10 - 15 minut aż będzie elastyczne, miękkie i gładkie. Ciasto wkładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Dwie tortownice lub blaszki o średnicy około 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, do każdej wkładamy po jednej części ciasta i wykładamy nim całe dno ugniatając palcami. Odstawimy na minimum 0,5 godziny do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170℃.
Sos pomidorowy: w rondelku zagotowujemy pomidory razem z oliwą, doprawiamy solą, cukrem, suszonym oregano i pieprzem. Gotujemy przez około 15 minut, na koniec miksujemy na gładki sos.
Dodatki: szparagi płuczemy, odłamujemy twarde, grube końcówki. Łodygi wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 1,5 minuty, odcedzamy i od razu przelewamy zimną wodą aby zatrzymać dalszy proces gotowania. Kroimy na połówki. Mozzarellę i ser brie lub camembert trzemy na tarce o dużych oczkach.
Pizza ze szparagami i szynką: podrośniętą pizzę smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego, rysując spiralę. Posypujemy połową tartej mozzarelli (drugą połowę dajemy pod koniec pieczenia), kładziemy szparagi, posypujemy tartym serem brie lub camembertem, układamy plasterki szynki i wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 10 minut aż pizza urośnie i lekko zrumieni się na brzegach. Na 1-2 minuty przed końcem posypujemy resztą mozzarelli. Przed podaniem ozdabiamy listkami bazylii.
Pizza ze szparagami i jajkiem: podrośniętą pizzę smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego, rysując spiralę. Posypujemy tartą mozzarellą, kładziemy szparagi, posypujemy tartym serem brie lub camembertem i wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 10 minut aż pizza urośnie i lekko zrumieni się na brzegach. Na 2 minuty przed końcem wbijamy jajko na środek pizzy. Białko powinno być ścięte, żółto ma pozostać miękkie.
Smacznego!
Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z: kwestiasmaku.com
wyglądają cudownie, podkradne kiedyś przepis!
OdpowiedzUsuń