czwartek, 5 czerwca 2014

ZAWINIETE SZPARAGI

Sezon na szparagi już się niestety kończy, ale jeśli macie możliwość jeszcze je dostać, to przygotowane według tego przepisu  z pewnością będą wam smakować ;-)


SZPARAGI ZAWIJANE W PIERSI KURCZAKA I SZYNKĘ PARMEŃSKĄ





Składniki (na 4 porcje):
  • 1 pęczek zielonych szparagów, 
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka, 
  • 8 plasterków szynki parmeńskiej (lub szynki dojrzewającej), 
  • oliwa z oliwek, 
  • sól morska z pieprzem Kamis (mój ulubiony młynek ;-)).

Kremowy sos musztardowy z miodem:
  •  1 czubata łyżka musztardy francuskiej Kamis,
  • 1 łyżka miodu, 
  • 6 łyżek śmietany 18%, 
  • sól i pieprz.

Wykonanie:


Piekarnik nagrzewamy do 160 st. Musztardę mieszamy z miodem, odkładamy jedną łyżkę mieszanki do posmarowania roladek  a resztę mieszamy z śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
Szparagi płuczemy, odłamujemy zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). 
Pierś z kurczaka kroimy w poprzek na dwie części, rozbijamy tłuczkiem na na grubość ok. 1 cm, dzielimy na 4 części. Kurczaka i szparagi doprawiamy solą, pieprzem i smarujemy 1 łyżką oliwy z oliwek.
Zawijamy po 2-3 szparagi (w zależności od ich grubości) w kawałek piersi kurczaka, a następnie w plasterek szynki i układamy na blaszce. Wierzch smarujemy odłożoną mieszanką musztardy i miodu, wymieszaną z łyżeczką oliwy. Główki przykrywamy paskiem folii aluminiowej, aby nie zrumieniły się za bardzo. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zmieniamy funkcję pieczenia na grill, jeśli taką mamy.
Podajemy z kremowym sosem oraz ziemniakami z wody, lub chipsami ziemniaczanymi własnej produkcji (przepis podam w najbliższym czasie).

Smacznego!



Lekko zmodyfikowany przepis z: kwestiasmaku.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...