Sezon na szparagi już się niestety kończy, ale jeśli macie możliwość jeszcze je dostać, to przygotowane według tego przepisu z pewnością będą wam smakować ;-)
SZPARAGI ZAWIJANE W PIERSI KURCZAKA I SZYNKĘ PARMEŃSKĄ
Składniki (na 4 porcje):
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
- 8 plasterków szynki parmeńskiej (lub szynki dojrzewającej),
- oliwa z oliwek,
- sól morska z pieprzem Kamis (mój ulubiony młynek ;-)).
Kremowy sos musztardowy z miodem:
- 1 czubata łyżka musztardy francuskiej Kamis,
- 1 łyżka miodu,
- 6 łyżek śmietany 18%,
- sól i pieprz.
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 160 st. Musztardę mieszamy z miodem, odkładamy jedną łyżkę mieszanki do posmarowania roladek a resztę mieszamy z śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
Szparagi płuczemy, odłamujemy zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu).
Pierś z kurczaka kroimy w poprzek na dwie części, rozbijamy tłuczkiem na na grubość ok. 1 cm, dzielimy na 4 części. Kurczaka i szparagi doprawiamy solą, pieprzem i smarujemy 1 łyżką oliwy z oliwek.
Zawijamy po 2-3 szparagi (w zależności od ich grubości) w kawałek piersi kurczaka, a następnie w plasterek szynki i układamy na blaszce. Wierzch smarujemy odłożoną mieszanką musztardy i miodu, wymieszaną z łyżeczką oliwy. Główki przykrywamy paskiem folii aluminiowej, aby nie zrumieniły się za bardzo. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zmieniamy funkcję pieczenia na grill, jeśli taką mamy.
Podajemy z kremowym sosem oraz ziemniakami z wody, lub chipsami ziemniaczanymi własnej produkcji (przepis podam w najbliższym czasie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz