niedziela, 3 maja 2015

OWSIANE PANCAKES

Uwielbiam spokojne, niedzielne poranki, kiedy mogę się wyspać, nigdzie się nie spieszę i mam czas na większe szaleństwa śniadaniowe niż zazwyczaj. Dziś przygotowałam lekkie naleśniki z dodatkiem płatków owsianych. Pycha! 

OWSIANE PANCAKES


Składniki (na dwie porcje):

  • 1/4 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych Melvit SECRET Family*, 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, 
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 3/4 szklanki mleka.
Do podania:
  • syrop klonowy, 
  • serek, np. waniliowy, 
  • krem karmelowy lub orzechowy, 
  • owoce, 
  • orzechy.

Wykonanie:

Oddzielamy białko od żółtka. Do żółtka dodajemy płatki owsiane, mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia oraz mleko, miksujemy na gładką masę. Białko wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, a następnie delikatnie łączymy z wcześniej przygotowaną masą. Na rozgrzaną patelnię wylewamy niewielkie porcje ciasta, smażymy aż placuszek urośnie, pojawią się pęcherzyki powietrza, a spód będzie zrumieniony. Odwracamy na drugą stronę i smażymy około jednej minuty. 
Naleśniki podajemy z tym na co mamy ochotę! Są wyśmienite z syropem klonowym, twarożkiem, kremami, czy owocami. 


Smacznego!


P.S. Naleśniki można również serwować jako lekki obiad lub deser!

* wpis zawiera lokowanie produktu

2 komentarze:

  1. Uwielbiam placki! Musze wyprobowac!

    Wpadnij do mnie na łososia, lub fit frytki! :)
    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Zapraszam!:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...