Tarty to jeden z moich ulubionych deserów! W ramach nawiązanej niedawno współpracy otrzymałam kilka produktów firmy ETERNO, a wśród nich LIMONKI w syropie. Postanowiłam wykorzystać je do wypieku, dodając syrop do masy, a limonkami ozdabiając tartę. Syrop nie jest zbyt słodki, więc doskonale łączy się mlekiem skondensowanym, zaś same limonki są fantastyczne i pyszne! Można je wykorzystać również do herbaty, drinków lub innych deserów.
TARTA LIMONKOWA
- 140 g masła,
- 1 żółtko,
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 50 g cukru pudru,
- szczypta soli.
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 400 g mleka skondensowanego słodkiego,
- 3 łyżki cukru,
- 10 łyżek syropu z Limonek w syropie ETERNO*,
- limonki z syropu do dekoracji.
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto: szerokim nożem siekamy mąkę z masłem. Dodajemy żółtko, cukier puder i sól, szybko zagniatamy, wkładamy do lodówki na około godzinę. Następnie rozwałkowujemy, przekładamy do formy na tartę i pieczemy do zrumienienia w temperaturze około 160 stopni.
Przygotowujemy masę: ubijamy jajko i żółtko wraz z cukrem, aż podwoją objętość. Następnie dodajemy powoli mleko skondensowane i syrop z limonek.
Na podpieczony i przestudzony spód wylewamy przygotowaną masę. Tartę ponownie pieczemy przez około 30 minut w 160 stopniach, aż wierzch będzie zrumieniony. Wyjmujemy
z piekarnika i studzimy przed pokrojeniem. Podczas pieczenia masa
urośnie, ale po wyjęciu z pieca powinna opaść. Jeśli mamy czas, możemy
stopniowo wyjmować tartę z piekarnika.
Smacznego!
* wpis zawiera lokowanie produktu
Oo. Uwielbiam tartę cytrynową :)
OdpowiedzUsuńMmm, bosko wygląda ta tarta :)
OdpowiedzUsuń