Ostatnia porcja mrożonych owoców wykorzystana. Na szczęście lato się zbliża, więc będę mogła znowu uzupełnić moje zapasy! Ciasto lekkie i pyszne, znika w takim tempie, w jakim się je przygotowuje!
LEKKIE CIASTO MALINOWE
Składniki:
- 6 jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 150 ml oleju,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 600 g owoców (świeżych lub mrożonych).
Wykonanie:
Białka
oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania
dodajemy stopniowo cukier, ubijamy. Dodajemy żółtka, po kolei, ubijamy.
Wlewamy olej, dalej ubijając. Mąkę z proszkiem przesiewamy, delikatnie
mieszamy z ciastem.
Ciasto
wlewamy do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch
wykładamy owoce. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60
minut lub dłużej (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu oprószamy
cukrem pudrem.Smacznego!
Uwielbiam takie ciasta w szczególności z jagodami lub malinami, pokusiłbym się jeszcze o dodaniu soku cytrynowego :)
OdpowiedzUsuńJa również! Z sokiem na pewno będzie pyszne i jeszcze bardziej aromatyczne ;)
UsuńTakie szybkie ucierańce z owocami są najlepsze. Też będę musiała zrobić czystki owocowe w zamrażarce przed sezonem :)
OdpowiedzUsuńAaa. Kłapouchy <3 Jaram sie.
OdpowiedzUsuń