Na pierwszy rzut oka przypominają pączki. Miękkie i delikatne. Zamiast cynamonu, za którym nie przepadam, użyłam przyprawy do ciasteczek korzennych.
SNICKERDOODLES
Składniki na około 30 sztuk:
- 250 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki przyprawy do ciasteczek korzennych Kamis (zamiast można użyć np. gałkę muszkatołową),
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 125 g miękkiego masła,
- 75 g cukru,
- 1 jajko.
Do obtoczenia:
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżka przyprawy do ciasteczek korzennych (zamiast można dodać np. cynamon).
W misce mieszamy mąkę, przyprawę, proszek do pieczenia, sól, odstawiamy na chwilę. Masło miksujemy z cukrem, aż do puszystości, wbijamy jajko i dalej ubijamy. Do ubitej masy dodajemy suche składniki i dobrze mieszamy (masa nie powinna się kleić).
Cukier do obtoczenia mieszamy z przyprawą. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w cukrze korzennym, kładziemy na blachę, delikatnie spłaszczamy (blachę wykładamy wcześniej papierem do pieczenia).
Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut, do złoto-brązowego koloru. Studzimy na kratce.
Smacznego :)
Mniam, pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńJa zabrałam się dzisiaj za przygotowywanie ciasteczek, a okazało się, że do piekarnika wędruje mięsko... Więc czekam, heh... ;)
proste i pyszne przepisy zawsze budzą mój entuzjazm:)
OdpowiedzUsuńWyglądają i smakują pysznie ;)
OdpowiedzUsuńmniam :) dziękuję za udział w akcji :)
OdpowiedzUsuń