Dzisiaj czas na musakę- potrawę idealną na długie, mroźne popołudnia.
Ojczyzną tej potrawy jest Arabia, o czym świadczą arabskie korzenie nazwy, pochodzącej od słowa "musaqua-h", czyli schłodzone ciasto.
Skąd nazwa? Podobno Arabowie jedzą ja na zimno.
MUSAKA
Składniki (dla 4 osób):
- 3-4 surowe ziemniaku,
- 1 średni bakłażan,
- 1/2 kg mielonej cielęciny/ jagnięciny,
- białe wino,
- olej z pestek winogron,
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- 2 puszki pomidorów,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- sól,
- pieprz.
na beszamel:
- 1 łyżka masła,
- 3 łyżeczki mąki pszennej,
- mleko,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa.
Wykonanie:
Wyłożoną papierem do pieczenia brytfannę wykładamy pokrojonymi w cienkie plastry ziemniakami. Kolejna warstwa to plastry bakłażana o grubości około pół centymetra, które kładziemy na dolną warstwę ziemniaków. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut. W tym czasie na oleju z czosnkiem smażymy mieloną cielęcinę z majerankiem. Po około 10 minutach dodajemy dwie puszki posiekanych wcześniej pomidorów i mieszamy. Wyjmujemy blachę z podpieczonymi warzywami, rozprowadzamy mięso i przygotowujemy beszamel. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Zalewamy mlekiem, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję. Doprawiamy sola, pieprzem i gałką muszkatołową.
Beszamelem zalewamy mięso i wkładamy do pieca. Przez pierwsze 10 minut pieczemy w 200 st, a na kolejne 25 minut zmniejszamy temperaturę do 180 st.
Dobrze wypieczona musaka musi mieć ciemnobrązową skórkę. Tylko wtedy mamy pewność, że wnętrze nie będzie zbyt wilgotne.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz