Składniki na około 30 sztuk:
- 100 g masła w temperaturze pokojowej,
- 100 g masy kajmakowej (zwanej również krówkową),
- 4 łyżki cukru,
- 170 g mąki pszennej,
- 1 laska wanilii Kamis,
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady.
Wykonanie:
W misce umieszczamy masło, masę kajmakową, cukier i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę, wanilię i miksujemy. Na koniec wrzucamy posiekaną gorzką czekoladę i mieszamy. Blachę do ciasteczek wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki, wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce w sporych odstępach od siebie. i spłaszczamy dłonią. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 13 minut lub do lekkiego zarumienienia brzegów. Wyjmujemy, przez chwilę pozostawiamy na blaszce, następnie przekładamy na kratkę do wystudzenia.
Smacznego :-)
Zmodyfikowany przepis z: http://www.mojewypieki.com/
Zmodyfikowany przepis z: http://www.mojewypieki.com/
Smakowite:) czy zamiast masy kajmakowej tej gotowej mogę taka domowa dodac?
OdpowiedzUsuńdzięki! ;) myślę, że można użyć domowej, ja z braku czasu dodałam gotową z puszki
UsuńMmm... ciasteczka z masą kajmakową... Ale muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńI takie są :)
Usuń