Tym razem coś włoskiego :)
Linguine z tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą
Składniki (dla 2 osób):
- 3-4 gniazda makaronu linguine,
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 75 g zielonych oliwek,
- 1 puszka pomidorów pelati,
- kulka mozzarelli,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 szalotka,
- oliwa,
- 1 łyżka masła,
- 1/2 ostrej papryczki,
- 1 łyżeczka cukru,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- sól,
- świeżo mielony czarny pieprz Kamis.
Wykonanie:
Czosnek bardzo drobno siekamy, szalotkę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patenię wlewamy oliwę z oliwek, smażymy cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodajemy pieprz i pokrojone pomidory pelati. Następnie dodajemy niewielką ilość wody. Gotujemy około 5 minut. Wrzucamy szczyptę cukru i otartą skórkę z cytryny.
Do sosu dodajemy ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki i kawałki tuńczyka. Oliwki kroimy na pół w poprzek. Sos mieszamy trzepaczką, wrzucamy oliwki.
Makaron gotujemy al dente.
Mozzarelle rwiemy palcami na duże kawałki.
Ugotowany makaron mieszamy z sosem, posypujemy serem i natką pietruszki. Od razu podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz