niedziela, 21 kwietnia 2013

TARTA CYTRYNOWA

Cytrynowy zawrót głowy :)

TARTA CYTRYNOWA



Składniki: 

ciasto:

  • 60 g nieobranych migdałów, 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej, 
  • 1/4 szklanki cukru pudru, 
  • 50 g zimnego masła,
  • 1 żółtko, 
  • 3 łyżki oliwy, 
  • szczypta soli.


masa:
  • 3 cytryny, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 
  • 3 jajka, 
  • 50 g masła, 
  • 2 łyżki oliwy. 


Wykonanie:

Migdały mielimy w blenderze. Następnie w dużym naczyniu łączymy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy żółtko i oliwę. Formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ją przygotowanym wcześniej ciastem. Nakłuwamy widelczykiem i wstawiamy na około 1/2 godziny do lodówki (optymalnie). Następnie wstawiamy do rozgrzanego do około 150 stopni piekarnika i pieczemy przez około 15 minut (aż ciasto uzyska złoty kolor). Czekamy, aż ciasto wystygnie, przygotowując międzyczasie masę cytrynową. Ścieramy skórkę z dwóch cytryn, a z wszystkich wyciskamy sok. Całość miksujemy wraz z jajkami, cukrem i mąką kukurydzianą. Zagotowujemy, cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez około 3 minuty, nie przerywając mieszania! Po zdjęciu z ognia dodajemy małymi porcjami masło i wlewamy oliwę, stale mieszając aż składniki połączą się z masą. 
Tak przygotowaną masę rozprowadzamy na kruchym cieście, a gdy ostygnie przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. 



Smacznego!

Zmodyfikowany przepis z: KUCHNIA nr 1-2013 

1 komentarz:

  1. Musiałą smakować obłędnie, uwielbiam cytrynowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...