środa, 24 lipca 2013

TARTALETKI Z BOROWKAMI

MINI-TARTY Z BORÓWKAMI




Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki,
  • 140 g masła, 
  • 50 g cukru pudru, 
  • szczypta soli. 

Składniki na nadzienie:
  • 500 g borówek, 
  • 80  cukru, 
  • posiekana skórka z 1 cytryny,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej. 
Jak to robimy?

Robimy ciasto: siekamy szerokim nożem mąkę z masłem. Dodajemy sól i cukier, szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na około godzinę. Potem 2/3 ciasta rozwałkowujemy, przekładamy do foremek na tartaletki i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 150 stopni.
Resztę ciasta wałkujemy i kroimy nożem na paski. 

Borówki mieszamy w garnku z cukrem skórką i sokiem z cytryny. Podgrzewamy na wolnym ogniu, a następnie gotujemy 7 minut. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w kilki łyżkach wody. 

Wystudzoną masę rozkładamy na upieczonych spodach. Przykrywami przygotowanymi wcześniej paskami i pieczemy do zrumienienia. 
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.




Wykonanie: moja siostra cierpiąca na wakacyjny nadmiar wolnego czasu :D

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...