poniedziałek, 8 kwietnia 2013

CZEKOLADOWO-SERNIKOWE MUFFINY

Wciąż szukając wiosny :)

CZEKOLADOWO-SERNIKOWE MUFFINY



Składniki (na około 20 muffin):

MASA CZEKOLADOWA:
  • kostka masła,
  • 2-3 łyżki kakao, 
  • 3 łyżki czekolady w proszku, 
  • 100 g brązowego cukru, 
  • 200 g mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.


MASA SEROWA:
  • 400 g twarogu sernikowego, 
  • 2 łyżeczki mąki, 
  • 3 łyki cukru, 
  • 2 białka 


+ słoik konfitury z owoców leśnych. 

WYKONANIE: 

W rondlu roztapiamy masło, dodajemy kakao i czekoladę, mieszamy do połączenia składników, a następnie zagotowujemy. Ściągamy z ognia i dodajemy 6 łyżek konfitury z owoców leśnych, cukier, jajka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą. 
W osobnym naczyniu mieszamy twarożek z białkami, cukrem i mąką. 
Czekoladową masę nakładamy do silikonowych foremek na muffinki, ale nie więcej niż do 2/3 wysokości. Na wierzch kładziemy masę serową. Muffiny wstawiamy do nagrzanego do ok. 150 stopni piekarnika i pieczemy przez 25-35 minut. 



Smacznego!


4 komentarze:

  1. Ale one obłędnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zauważyłam, że muffiny są teraz na topie w kuchni, a jednocześnie wszystkie przepisy, które czytam są tak różne. We wszystkich widać serce, które ludzie w nie wkładają, u Ciebie widać to doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam połączenie sernika z masą czekoladową, moja pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi się ten sernik w muffinkach podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...