Wciąż szukając wiosny :)
CZEKOLADOWO-SERNIKOWE MUFFINY
Składniki (na około 20 muffin):
MASA CZEKOLADOWA:
- kostka masła,
- 2-3 łyżki kakao,
- 3 łyżki czekolady w proszku,
- 100 g brązowego cukru,
- 200 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
MASA SEROWA:
- 400 g twarogu sernikowego,
- 2 łyżeczki mąki,
- 3 łyki cukru,
- 2 białka
+ słoik konfitury z owoców leśnych.
WYKONANIE:
W rondlu roztapiamy masło, dodajemy kakao i czekoladę, mieszamy do połączenia składników, a następnie zagotowujemy. Ściągamy z ognia i dodajemy 6 łyżek konfitury z owoców leśnych, cukier, jajka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.
W osobnym naczyniu mieszamy twarożek z białkami, cukrem i mąką.
Czekoladową masę nakładamy do silikonowych foremek na muffinki, ale nie więcej niż do 2/3 wysokości. Na wierzch kładziemy masę serową. Muffiny wstawiamy do nagrzanego do ok. 150 stopni piekarnika i pieczemy przez 25-35 minut.
Smacznego!
Ale one obłędnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńZauważyłam, że muffiny są teraz na topie w kuchni, a jednocześnie wszystkie przepisy, które czytam są tak różne. We wszystkich widać serce, które ludzie w nie wkładają, u Ciebie widać to doskonale :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie sernika z masą czekoladową, moja pychotka :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi się ten sernik w muffinkach podoba :)
OdpowiedzUsuń