poniedziałek, 13 kwietnia 2015

RISOTTO Z KREWETKAMI

Risotto stanowi symbol północnych Włoch, tak jak pasta południowych. Do jego przygotowania nie trzeba szczególnych kulinarnych umiejętności. Pamiętajcie tylko o mieszaniu, bo w przeciwnym przypadku wasz obiad skończy przypalony na dnie garnka :-P

RISOTTO Z KREWETKAMI


Składniki (na 2 porcje):
  • 3 łyżki masła,
  • 1 szalotka,
  • 100 g ryżu do risotto,
  • 40 ml białego, wytrawnego wina,
  • 1,5 szklanki bulionu,
  • sok i drobno starta skórka z limonki,
  • 10 krewetek, obranych i bez ogonków,
  • 2 łyżki tartego parmezanu.

Wykonanie:

Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy szalotkę i dusimy ją na średnim ogniu aż się zeszkli, od czasu do czasu mieszając. Wsypujemy ryż i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Wlewamy wino i gotujemy aż odparuje. Bulion podgrzewamy do zagotowania i trzymamy cały czas na minimalnym ogniu.
Do risotto wlewamy pół szklanki wrzącego bulionu, a kiedy ryż go wchłonie, dodajemy skórkę i sok z limonki. Stopniowo po około pół szklanki dodajemy bulion, czekając z dodaniem kolejnej porcji do czasu aż poprzednia porcja zostanie całkowicie wchłonięta. Ryż gotujemy w ten sposób przez około 15 minut. Na patelni powinno pozostać trochę sosu, aby risotto nie było za suche.
Dodajemy pozostałą 1 łyżkę masła, parmezan i krewetki. Możemy doprawić solą i pieprzem. Risotto mieszamy, odstawiamy z ognia i po 2 minutach podajemy.


Smacznego życzy Kejt!

Inspiracja na przepis pochodzi z: kwestiasmaku.com

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...