Risotto stanowi symbol północnych Włoch, tak jak pasta południowych. Do jego przygotowania nie trzeba szczególnych kulinarnych umiejętności. Pamiętajcie tylko o mieszaniu, bo w przeciwnym przypadku wasz obiad skończy przypalony na dnie garnka :-P
RISOTTO Z KREWETKAMI
Składniki (na 2 porcje):
- 3 łyżki masła,
- 1 szalotka,
- 100 g ryżu do risotto,
- 40 ml białego, wytrawnego wina,
- 1,5 szklanki bulionu,
- sok i drobno starta skórka z limonki,
- 10 krewetek, obranych i bez ogonków,
- 2 łyżki tartego parmezanu.
Wykonanie:
Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy szalotkę i dusimy ją na średnim ogniu aż się zeszkli, od czasu do czasu mieszając. Wsypujemy ryż i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Wlewamy wino i gotujemy aż odparuje. Bulion podgrzewamy do zagotowania i trzymamy cały czas na minimalnym ogniu.
Do risotto wlewamy pół szklanki wrzącego bulionu, a kiedy ryż go wchłonie, dodajemy skórkę i sok z limonki. Stopniowo po około pół szklanki dodajemy bulion, czekając z dodaniem kolejnej porcji do czasu aż poprzednia porcja zostanie całkowicie wchłonięta. Ryż gotujemy w ten sposób przez około 15 minut. Na patelni powinno pozostać trochę sosu, aby risotto nie było za suche.
Dodajemy pozostałą 1 łyżkę masła, parmezan i krewetki. Możemy doprawić solą i pieprzem. Risotto mieszamy, odstawiamy z ognia i po 2 minutach podajemy.
Smacznego życzy Kejt!
Inspiracja na przepis pochodzi z: kwestiasmaku.com
Bardzo lubię risotto.
OdpowiedzUsuń