W oczekiwaniu na owoce sezonowe, proponuję przepis z wykorzystaniem lemon curd. Masę można również wykorzystać jako dodatek do owoców, ciast, czy naleśników. Zamiast masła (jak w tradycyjnej wersji) użyłam oliwy - mniejsze wyrzuty sumienia w trakcie jedzenia!
TARTA LEMON CURD
Składniki:
ciasto:
- 250g mąki,
- 140g masła,
- 70g cukry pudru,
- 1 żółtko,
- szczypta soli;
lemon curd:
- sok wyciśnięty z 3 cytryn,
- skórka otarta z 3 cytryn,
- 2 żółtka,
- 2 jajka,
- 200 g cukru,
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka oliwy;
piana:
- 4 białka,
- 1 szklanka cukru.
Wykonanie:
Szerokim nożem siekamy mąkę z masłem. Dodajemy żółtko, cukier puder i sól, szybko zagniatamy, wkładamy do lodówki na około godzinę. Następnie rozwałkowujemy, przekładamy do
formy na tartę i pieczemy do zrumienienia w temperaturze ok 160 stopni.
Wszystkie składniki lemon curd (oprócz oliwy) umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy, mieszając, przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przecieramy przez sitko lub miksujemy blenderem. Dodajemy oliwę i znów gotujemy przez 2 minuty.
Ubijamy pianę z białek i cukru.
Na podpieczony spód wykładamy wystudzoną masę oraz pianę z białek. Pieczemy ok 30 minut w 160 stopniach.
Bon appetit!
Przepis na lemon curd pochodzi z: mojewypieki.com
Tarta bardzo ciekawa.Musi smakować wspaniale
OdpowiedzUsuńZjadłabym :)
OdpowiedzUsuń