niedziela, 22 marca 2015

TARTA LEMON CURD

W oczekiwaniu na owoce sezonowe, proponuję przepis z wykorzystaniem lemon curd. Masę można również wykorzystać jako dodatek do owoców, ciast, czy naleśników. Zamiast masła (jak w tradycyjnej wersji) użyłam oliwy - mniejsze wyrzuty sumienia w trakcie jedzenia!   

TARTA LEMON CURD
 


Składniki:

ciasto:
  •  250g mąki, 
  • 140g masła, 
  • 70g cukry pudru, 
  • 1 żółtko, 
  • szczypta soli;
lemon curd:
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn,
  • skórka otarta z 3 cytryn, 
  • 2 żółtka,
  • 2 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka oliwy;
piana:
  • 4 białka, 
  • 1 szklanka cukru.
Wykonanie: 

Szerokim nożem siekamy mąkę z masłem. Dodajemy żółtko, cukier puder i sól, szybko zagniatamy, wkładamy do lodówki na około godzinę. Następnie rozwałkowujemy, przekładamy do formy na tartę i pieczemy do zrumienienia w temperaturze ok 160 stopni.
Wszystkie składniki lemon curd (oprócz oliwy) umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy, mieszając, przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przecieramy przez sitko lub miksujemy blenderem. Dodajemy oliwę i znów gotujemy przez 2 minuty. 
Ubijamy pianę z białek i cukru. 
Na podpieczony spód wykładamy wystudzoną masę oraz pianę z białek. Pieczemy ok 30 minut w 160 stopniach. 

Bon appetit!


Przepis na lemon curd pochodzi z: mojewypieki.com

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...