Dawno mnie tu nie było... Chyba wiosna nie działa na mnie motywująco jak na razie :-( Choć mam nadzieję, że na Was tak!
Postanowiłam dzisiejszym wpisem odśw(n)ieżyć cykl ekspresowych obiadów, gdyż poniższa propozycja jest idealna właśnie wtedy, gdy nie mamy czasu na gotowanie!
PSTRĄG ŁOSOSIOWY W MIGDAŁACH
Składniki (na dwie porcje):
- 2 filety z pstrąga,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- pół łyżeczki suszonego tymianku,
- 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz,
- sok z 1/3 cytryny.
Wykonanie:
Filety płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kropimy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, posypujemy tymiankiem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, kładziemy w nim kawałki pstrąga skórą do dołu i posypujemy je płatkami migdałami.
Wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 160°C.
Smacznego!
Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi od: Agata gotuje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz