Wakacje, wakacje i już po :-( Choć ja dopiero przed urlopem ;-) Na szczęście pogoda (przynajmniej u mnie na południu Polski) zdecydowanie nas rozpieszcza. Te muffinki przez połączenie pysznych owoców na pewno pozwolą przedłużyć kończące się niestety lato!
MUFFINY Z MORELAMI I JEŻYNAMI
Składniki:
- 100 ml oleju,
- 2 jajka,
- 170 ml mleka lub jogurtu,
- skórka z cytryny,
- 250 g mąki,
- 150 g cukru,
- 25 g płatków owsianych,
- pół łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- morele i jeżyny.
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednej misce łączymy składniki suche, w drugiej mokre. Mieszamy ich zawartości razem, na końcu dodajemy morele i jeżyny. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, nakładamy do nich ciasta do ok. 3/4 wysokości formy. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 160ºC. Studzimy na kratce.
Smacznego!
Przepis pochodzi z magazynu KUCHNIA, nr 8/2012.
Smacznego!
Przepis pochodzi z magazynu KUCHNIA, nr 8/2012.
Świetny wpis! :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
___________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Wyglądają bajecznie. Chętnie bym się poczęstował :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale! i do tego taki prosty przepis, takie lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńhttp://ciastkozercy.pl
ale smakowicie to wygląda :) mmm
OdpowiedzUsuń