Tym razem wakacyjna (jeszcze, choć to już ostatni weekend lata) propozycja od naszych rodziców prosto z Ligurii!
INSALATA DI POLPA, CZYLI SAŁATKA Z OŚMIORNICĄ
Składniki:
- 25 dag kawałków ośmiornicy (mogą być mrożone),
- 3-4 średnie ziemniaki,
- natka pietruszki,
- opcjonalnie kapary, oliwki.
Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu balsamicznego białego,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól.
Wykonanie:
Ośmiornicę wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości ok. 3 minuty, sprawdzając aby nie była ani niedogotowana, ani rozgotowana (al dente). Ziemniaki gotujemy i kroimy w kostkę lub półtalarki (w zależności od ochoty).
Przygotowujemy sos: składniki wlewamy do pojemnika i energicznie mieszamy.
Wykładamy na talerz ziemniaki, na nie ośmiornice, posypujemy natką pietruszki oraz polewamy sosem. W zależności od upodobań możemy skropić sokiem z cytryny lub limonki. Przed spożyciem warto wymieszać sobie na własnym talerzu wszystkie składniki do połączenia smaków ;-)
Przygotowujemy sos: składniki wlewamy do pojemnika i energicznie mieszamy.
Wykładamy na talerz ziemniaki, na nie ośmiornice, posypujemy natką pietruszki oraz polewamy sosem. W zależności od upodobań możemy skropić sokiem z cytryny lub limonki. Przed spożyciem warto wymieszać sobie na własnym talerzu wszystkie składniki do połączenia smaków ;-)
Smacznego!
Jeszcze nie jadłam ośmiornicy, ale sałatka prezentuje się apetycznie:)
OdpowiedzUsuń