piątek, 29 sierpnia 2014

INSALATA DI POLPA, CZYLI SALATKA Z OSMIORNICA

Tym razem wakacyjna (jeszcze, choć to już ostatni weekend lata) propozycja od naszych rodziców prosto z Ligurii!

INSALATA DI POLPA, CZYLI SAŁATKA Z OŚMIORNICĄ



Składniki:
  • 25 dag kawałków ośmiornicy (mogą być mrożone), 
  • 3-4 średnie ziemniaki, 
  • natka pietruszki, 
  • opcjonalnie kapary, oliwki.
Sos:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżka octu balsamicznego białego, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • sól.

Wykonanie:

Ośmiornicę wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości ok. 3 minuty, sprawdzając aby nie była ani niedogotowana, ani rozgotowana (al dente). Ziemniaki gotujemy i kroimy w kostkę lub półtalarki (w zależności od ochoty). 
Przygotowujemy sos: składniki wlewamy do pojemnika i energicznie mieszamy. 
Wykładamy na talerz ziemniaki, na nie ośmiornice, posypujemy natką pietruszki oraz polewamy sosem. W zależności od upodobań możemy skropić sokiem z cytryny lub limonki. Przed spożyciem warto wymieszać sobie na własnym talerzu wszystkie składniki do połączenia smaków ;-)



Smacznego!

1 komentarz:

  1. Jeszcze nie jadłam ośmiornicy, ale sałatka prezentuje się apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...