Wakacje już niestety dawno za mną :( Wreszcie udało mi się tu jednak pojawić i na koniec sezonu śliwkowego zaproponować Wam tą przepyszną tartę!
TARTA ZE ŚLIWKAMI
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki,
- 140 g masła,
- 70 g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- szczypta soli;
Masa:
- 500 g śliwek,
- 250 g mascarpone,
- 250 ml mleka skondensowanego słodzonego,
- 1 białko,
- płatki migdałowe do dekoracji.
Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto: siekamy szerokim nożem mąkę z masłem. Dodajemy sól, cukier i żółtko, szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na około godzinę. Potem rozwałkowujemy, przekładamy do formy na tartę. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.
Przygotowujemy masę: śliwki kroimy na kawałki. Miksujemy mascarpone z białkiem i mlekiem skondensowanym na gładki krem bez grudek, nie ubijamy.
Na rozwałkowanym cieście wykładamy śliwki i wylewamy masę. Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut. Następnie posypujemy wierzch płatkami migdałów i dalej pieczemy przez około 5-10 minut.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy przed pokrojeniem. Podczas pieczenia masa urośnie, ale po wyjęciu z pieca powinna opaść. Jeśli mamy czas, możemy stopniowo wyjmować formę z piekarnika.
Smacznego!
Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z: kwestiasmaku.com
Mmm, wygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuń