środa, 29 października 2014

TARTA ZE SLIWKAMI

Wakacje już niestety dawno za mną :( Wreszcie udało mi się tu jednak pojawić i na koniec sezonu śliwkowego zaproponować Wam tą przepyszną tartę!

TARTA ZE ŚLIWKAMI


Składniki

Ciasto:
  • 250 g mąki, 
  • 140 g masła, 
  • 70 g cukru pudru, 
  • 1 żółtko, 
  • szczypta soli;
Masa
  • 500 g śliwek, 
  • 250 g mascarpone, 
  • 250 ml mleka skondensowanego słodzonego, 
  • 1 białko,
  • płatki migdałowe do dekoracji.

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto: siekamy szerokim nożem mąkę z masłem. Dodajemy sól, cukier i żółtko, szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na około godzinę. Potem rozwałkowujemy, przekładamy do formy na tartę. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. 
Przygotowujemy masę: śliwki kroimy na kawałki. Miksujemy mascarpone z białkiem i mlekiem skondensowanym na gładki krem bez grudek, nie ubijamy.
Na rozwałkowanym cieście wykładamy śliwki i wylewamy masę. Tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut. Następnie posypujemy wierzch płatkami migdałów i dalej pieczemy przez około 5-10 minut. 
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy przed pokrojeniem. Podczas pieczenia masa urośnie, ale po wyjęciu z pieca powinna opaść. Jeśli mamy czas, możemy stopniowo wyjmować formę z piekarnika.

Smacznego!



Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z: kwestiasmaku.com

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...