Szybka propozycja na kolejny upalny weekend, kiedy od samego stania przy kuchence jest już gorąco ;) Szafran pięknie barwi cukinię i niesamowicie pachnie!
MAKARON Z CUKINIĄ I SZAFRANEM
Składniki (2 porcje):
- szczypta nitek szafranu,
- 200 g makaronu w kształcie rurek,
- ząbek czosnku,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 średnia cukinia ze skórką,
- 1 szklanka drobno startego grana padano,
- 2 łyżki listków świeżego tymianku.
Wykonanie:
Szafran zalewamy 1/4 szklanki ciepłej wody i odstawiamy. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i szklimy czosnek, następnie dodajemy cukinię pokrojoną w wąskie plasterki. Lekko solimy i dusimy razem aż cukinia zmięknie i bardzo delikatnie się zrumieni, przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Możemy podlać odrobiną wody, gdyby cukinia chciała się przypalić, lub też na trochę przykryć patelnię aby zwiększyć ilość soku. Dodajemy szafran wraz z wodą, pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek oraz tymianek, gotujemy. Makaron cedzimy i dodajemy do cukinii, mieszamy. Posypujemy tartym grana padano, doprawiamy ewentualnie solą oraz przekładamy do głębokich talerzy.
Buon appetito!
Buon appetito!
Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z: kwestia smaku
Propozycja potrawy jak najbardziej imponująca.Pozdrawiam i zapraszam do mnie;)
OdpowiedzUsuń