Pyszne, puszyste, delikatne ciasto ucierane, któremu nuty egzotycznej dodają wiórki kokosowe oraz limonka. W sam raz na niedzielne, letnie popołudnie!
Składniki:
- 180 g masła,
- niepełna szklanka cukru,
- 3 jajka,
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1 szklanka wiórków kokosowych,
- 3/4 szklanki maślanki,
- sok i skórka otarta z 1 limonki,
- 3 szklanki jagód,
- cukier puder, do oprószenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i proszek przesiewamy, mieszamy z solą i wiórkami kokosowymi, odkładamy.
Masło i cukier ucieramy mikserem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, po każdym dokładnie ucierając. Dodajemy odłożone suche składniki na przemian z maślanką, miksując. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Dodajemy skórkę i sok z limonki, miksujemy.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. W formie rozprowadzamy równo ciasto, na wierzch wysypujemy owoce.
Pieczemy w temperaturze 175ºC przez 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego :)
Przepis pochodzi z: mojewypieki.com
Zjadłbym! Jagody uwielbiam tak samo jak borówki!.
OdpowiedzUsuńJagody są ciekawym dodatkiem do ciast.Bardzo ciekawy przepis na ciasto, póki jeszcze ostatnie jagody można dorwać;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
Mmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne ciasto, na pewno warte wypróbowania:) będę zaglądać przez włoskie klimaty:)
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałeczek, tak apetycznie to ciasto wygląda...
OdpowiedzUsuń