niedziela, 2 marca 2014

CIASTO MARCHEWKOWE

"Marchewkowe pole rośnie wokół mnie
W marchewkowym polu jak warzywo tkwię 
Głową na dół zakopany niczym struś 
Chcesz mnie spotkać, głowę obok w ziemię wpuść "

Wilgotne, mocno cynamonowe z dodatkiem ananasa. 

CIASTO MARCHEWKOWE



Składniki:

  • 300 g mąki pszennej, 
  • 200 g brązowego cukru, 
  • 170 g oleju słonecznikowego, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 laski wanilii, 
  • szczypta soli,
  • 3 jajka, 
  • 2 szklanki tartej marchewki,
  • 1 szklanka wiórków kokosowych, 
  • 2 garści prażonych orzechów włoskich, 
  • 1 puszka ananasa, odsączonego z zalewy i posiekanego w kostkę. 
Wykonanie:

W dużym naczyniu mieszamy mąkę, sodę, cynamon, proszek oraz sól.
Następnie dodajemy cukier, jajka, olej i wydrążoną laskę wanilii. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Dodajemy marchewkę, wiórki kokosowe, orzechy włoskie i ananasa.
Ciast przekładamy do okrągłej formy i pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem. 



Smacznego!

1 komentarz:

  1. stary nie zawodny przepis oj dobry ten marchwiak. zapraszam na mojego bloga: www.leonard300.blog.interia.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...