"Marchewkowe pole rośnie wokół mnie
W marchewkowym polu jak warzywo tkwię
Głową na dół zakopany niczym struś
Chcesz mnie spotkać, głowę obok w ziemię wpuść "
Wilgotne, mocno cynamonowe z dodatkiem ananasa.
CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 200 g brązowego cukru,
- 170 g oleju słonecznikowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 laski wanilii,
- szczypta soli,
- 3 jajka,
- 2 szklanki tartej marchewki,
- 1 szklanka wiórków kokosowych,
- 2 garści prażonych orzechów włoskich,
- 1 puszka ananasa, odsączonego z zalewy i posiekanego w kostkę.
Wykonanie:
W dużym naczyniu mieszamy mąkę, sodę, cynamon, proszek oraz sól.
Następnie dodajemy cukier, jajka, olej i wydrążoną laskę wanilii. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Dodajemy marchewkę, wiórki kokosowe, orzechy włoskie i ananasa.
Ciast przekładamy do okrągłej formy i pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni.
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
stary nie zawodny przepis oj dobry ten marchwiak. zapraszam na mojego bloga: www.leonard300.blog.interia.pl
OdpowiedzUsuń