Happy Saint Patrick's Day!
CZEKOLADOWE CIASTO Z GUINNESSEM
Składniki:
- 200 ml ciemnego piwa Guinness,
- 200 g masła,
- 60 g kakao,
- 320 g cukru,
- 110 ml śmietany 18%,
- 2 jajka,
- 220 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Wykonanie:
Do szerokiego garnuszka wlewamy piwo. Dodajemy pokrojone masło i podgrzewamy, aż się rozpuści w piwie. Zdejmujemy z palnika, do ciepłej mieszanki dodajemy przesiane kakao i cukier, mieszamy.
W osobnej misie, mikserem ubijamy kwaśną śmietanę i jajka. Wlewamy do mieszanki piwnej (może być ciepła, lecz nie gorąca) i krótko miksujemy, do połączenia składników. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, mieszamy trzepaczką.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 45 - 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Studzimy.
Opcjonalnie możemy udekorować polewą czekoladową.
Smacznego!
made by Kate
Przepis pochodzi z: mojewypieki.com
Gdyby nie ta dieta.. to bym się skusiła a tak a propo te ciasto jest dosłownie czarne widać, że multum czekolady. :)
OdpowiedzUsuń