Szybka propozycja idealna na weekendowego grilla. Można serwować zarówno na śniadanie, jak i jako przystawkę. Polecam, pyszne!
ZIELONE SZPARAGI W SZYNCE DOJRZEWAJĄCEJ
Z JAJKIEM NA MIĘKKO
Z JAJKIEM NA MIĘKKO
Składniki:
- 10 zielonych szparagów,
- 5 plasterków szynki dojrzewającej,
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- oliwa z oliwek,
- 1 jajko.
Wykonanie:
Odłamujemy i wyrzucamy zdrewniałe łodygi szparagów, wyginając łodygi w łuk. Szparagi zawijamy plastrami szynki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Grillujemy około 15 minut, tak aby szynka była chrupiąca. Jajko gotujemy na miękko: zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2-3 minuty, hartujemy. Jajko podajemy z ciepłymi szparagami.
Smacznego!
P.S. Szynkę można również zastąpić boczkiem.
Przepis dodaję do akcji:
Przepis pochodzi z: Apetyt 2/2015
Szparagi o tak!!;)
OdpowiedzUsuńNiesamowity pomysł i super podanie! :)
OdpowiedzUsuń